12 Şubat 2014 Çarşamba
Süt
Büyük besin değerine sahip olan sütün, insan hayatındaki yeri insanlık tarihi kadar eskidir. MÖ 26. yüzyıla ait Babil kabartmalarında süt ve süt kesiği temalarının işlendiği görülüyor.
1 litre sütün meydana gelmesi için süt bezelerinden 500 litre kanın geçmesi gerekir. Sütteki akyuvar sayısı, süün sağlıklı olup olmadığı hakkında esas ölçüdür. Almanya'da 1 mililitre sütte ortalama 235 bin, İngiltere'de 420 bin akyuvar mevcuttur.
Sütün kalitesi hakkında ikinci kriter, mikrobik canlıların sayısıdır. Sıhhatli bir inekten sağılan süt, memeden çıkarken steril (mikropsuz) olmasına rağmen çevre tesiriyle mikroplarla temasa geçer. Birçok ülkede 1. kalite sınırı, mililitrede 100 bin mikroorganizmadır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder